Web sitelerinin sunucularında hangi kriterlere dikkat etmeliyiz ?

İnternet sitemiz için hazırladığımız web sayfalarının yüklenmesi için sitemize ait bir alana ihtiyacımız vardır. Standart ev tipi bilgisayarlar bu alan için gerekli donanımı sağlayamadığından hosting firmalarının sunucularından hizmet alırız. Bu bilgisayarlarda yüksek hızda ve aralıksız hizmet verebilmek için son teknoloji ile üretilen datacenterlar bulunur. Seçtiğimiz sunucuların donanım özellikleri, hızı, verdiği hizmet ne kadar kaliteli ise, web sitemizin ulaşılabilirliği, hızı ve kalitesi de o kadar yüksek olur. Bu bakımdan sunucu seçimi bir web sitesi için en önemli konulardan biridir.

Web sitenizin kod altyapısına göre sunucu seçimi

Bazı site altyapıları, güçlü donanıma ihtiyaç duyarken bazıları son derece basit bir çalışma sistemine sahiptir. Öncelikle sitenizin doğru gereksinimini belirlemelisiniz.

Bloglar

Bloglarda kullanılan ve İçerik Sistemi Yönetimi(Content Management System-CMS) adı verilen yazılımların en yaygın olan WordPress yazılımlarıdır. Bu yazılımların altyapısı çok güçlü olmakla birlikte sunucu üzerinde çok baskı oluşturmayıp, orta seviye donanımla yetinebilirler. Yüksek ziyaretçili bir blogunuz varsa, orta seviye hosting hizmeti işinizi görecektir.

Forumlar

Forumlar çok güçlü donanım altyapısına ihtiyaç duyarlar. Günlük 2000 ‘i aşan ziyaretçili bir forum sitesinde, alt seviye hosting hizmeti kullanıcılara yavaş ve kesintili hizmet sunar. Yüksek ziyaretçi hedefli bir forum sitesinin büyük kapasiteli sunucu hizmeti alması gerekir.

Video ve Online Galeriler, Flash ve Java Oyunlar

Web üzerinde en çok yer kaplayan öğeler resim ve videolar olduğundan, bu yazılımların kullanıcılarının kaliteli hizmet alabilmesi için yüksek bant genişliği sunan sunucu seçimi yapılmalıdır.

Standart HTML yazılımlar

Bu tip sitelerde kod altyapısı çoğunlukla azdır ve bu daha az işlemci ve RAM kullanımı anlamına gelir. Düz HTML yapısında siteler için orta-alt veya alt seviye sunucu seçimi yeterli olacaktır.

Hedef ve ihtiyaç belirleme

Disk Kapasitesi: Toplam dosya boyutunuzun 3 katı kadar disk alanı siteniz için yeterlidir. (Tanıtımlarda kullanılan sınırsız disk alanı ifadesi yanıltıcıdır, satış amaçlıdır)

Email: Şirketinizde kullanacağınız email sayısına göre hizmet veren bir paket seçmelisiniz. Email sayısını gereğinden fazla seçmenin bir faydası yoktur. Email kotasının yüksek tutulması ise önemlidir.

Sunucu ve işlemci paylaşımı ve RAM boyutu: Bu kriterler web sitenizin çalışma ve sayfa yüklenme hızını en çok etkileyen faktörler olduğundan, seçtiğiniz firmanın sunucu başına az sayıda web sitesi ile çalıştığından emin olmalısınız.

Yazılıma göre sunucu seçimi: Mysql, PHP, Joomla, WordPress gibi İçerik Yönetim Sistemleri kullanacaksanız Linux sunucu, ASP, .NET kullanacaksanız Windows sunucular tercih etmelisiniz. Standart HTML sitelerinde bu tercihin önemi yoktur, ikisinden birini seçebilirsiniz.

Güvenilir hosting şirketi bulmak

Bi hosting şirketinin profesyonel çalışması ve müşteriye güven vermesi gerekir. Öncelikle ilgili destek forumlarından ve deneyimli kullanıcılar aracılığıyla araştırarak deneyimli bir şirket seçmeye özen gösterin. Seçtiğiniz şirketin, BTK onaylı Yer Sağlama Belgesi olması gereklidir.

Şirketin profesyonel olup olmadığını anlamak için, sabit bir ofis adresi olup olmadığını, iletişim bilgilerinin doğru olup olmadığını kesinlikle kontrol edin ve anlaşma öncesi görüşme yapın. Firmanın web sitesi de hizmet kalitesi hakkında fikir verecektir. Firmadan önceki müşterileri ile ilgili referans isteyebilirsiniz.

Şu an için yeterli bulduğunuz hosting firmasının gelecekte büyüdüğünüz takdirde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğinden emin olun. Hosting taşıma eylemi zahmetlidir ve mecbur kalmadıkça önerilmemektedir. Bu sebeple, başladığınız sunucu ve aldığınız hizmetle devamlı çalışabilmek adına, web sitenizin ihtiyaçlarını belirlerken sadece bugünkü durumunu değil gelecek yıllar içindeki hedef ve beklentilerinizi düşünüp planlayarak hareket etmelisiniz.

Ayrıca, web sitenizin Türkiye’den ziyaretçi almasını planlıyorsanız sunucunuzun Türkiye lokasyonunda, yurt dışından ziyaretçi almasını istiyorsanız yurt dışı lokasyonunda bulunması hıza ve arama sonuçlarına etki edeceğinden çok önemlidir.

Web sitelerinin güvenliğini sağlamak için alacağımız önlemler

Web sitenizin devamlılığını sağlamak ve olası güvenlik tehditlerine karşı korumak için takip etmeniz gereken bir dizi güvenlik önlemini sizler için sıraladık:

Uygulamanızın güncelliğini ve ayarlarını takip edin

Kullandığınız uygulamalar daima güncel olmalıdır.

İçerik yönetim sisteminizdeki güvenlik açıklarını gidermek için kullandığınız web uygulamasını yeni sürümlerine yükseltmelisiniz. Özellikle WordPress ve Joomla uygulamalarına yapılan güvenlik tehditlerinde güncel olmayan yazılım açıklarından faydalanılmasına çok rastlanır. Eski kodları olan uygulama ile tasarlanmış sitenizin yönetim paneline, adres çubuğuna yazılan bir kodla rahatlıkla girilebilir. Uygulamanızın güncelliğini uygulamanın sitesinden ya da yönetim panelinizden takip edebilir, destek forumları ve mail listelerine üye olarak da uygulamanızın güvenliği konusunda bilgi alabilirsiniz.

Sadece uygulamarınızı değil, eklenti ve scriptleri de güncelleyin.

Uygulamanızı güncellemeniz, uygulama içindeki eklentileri güncellemez. Her bir eklenti uygulama versiyonlarına göre oluşturulur. Bu yüzden eklentilerinizin yeni versiyonlarla uyumlu çalıştığından emin olmanız gerekir.

Tanımadığınız kötü niyetli dosya ve klasörleri silin

PHP uygulamaları kurulum sırasında tanımadığımız Malicious files adı verilen dosyalar oluşturabilir ve bunların takibi önemlidir.

Kullanmadığınız uygulamaları silin

Hesabınıza yüklediğiniz her web ve veritabanı uygulaması, olası saldırılar için giriş kapısıdır. Uzun süredir kullanmadığınız uygulamalar güncel olmayacağından bu kapıları tehditlere karşı açık bırakmış olursunuz.

Konfigürasyon dosyaları gizli tutulmalıdır

İlgili eklentileri kullanarak veritabanı bilgilerinizi içeren bu dosyaların yollarını değiştirebilir veya decode yöntemi ile gizli kodlara dönüştürebilirsiniz.

Yazma izinlerinizi ayarlayın

Web sitenizdeki dosyaların yazma düzeni 644, klasörlerinizin yazma düzeni 755 olmalıdır. İzinleri panel dosya yöneticisi ekranında Change Permissions simgesi üzerinden değiştirebilirsiniz.

.htaccess ve php.ini dosyalarını düzenleyin

php.ini web hosting hesabınızdaki dosyaların işleyişini düzenlediğiniz dosyadır. Bu dosyada düzenleme yaparak güvenlik önlemlerinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz. Sitenizi uzun süre güncellemeyeceğiniz durumlarda tarayıcı üzerinden dosya yükleme özelliğini kapatarak ciddi bir önlem almış olursunuz.

Örnek bir php.ini içeriği:

zend_extension=/usr/local/IonCube/ioncube_loader_lin_5.4.so

disable_functions =eval,base64_decode,phpinfo

display_errors = On

log_errors = Off

file_uploads = Off

upload_max_filesize = 128M

max_execution_time = 30

allow_url_fopen=Off

open_basedir = /home/hostingadi:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp

Şifre güvenliğini önemseyin

Karmaşık şifreler tercih edin ve şifremi hatırla seçeneği kullanmayın.

Çerezler yoluyla çalınabileceğinden her defasında şifrenizi manuel olarak girmelisiniz. Hosting şifrenizi, (yönetim panelli sitelerde) yönetim paneli şifenizi ve veritabanı kullanıcı şifrenizi zor ve karmaşık(büyük/küçük harf, rakam, noktalama işareti) bir şifre olarak belirleyin. Veritabanı şifreniz ele geçirilirse, mysql veritabanına bağlanılarak admin paneli şifreniz değiştirilip FTP dizinine upload yapılması mümkün olur.

Kişisel bilgisayar güvenliği

Güvenli bir internet ağı kullanın.

Web hosting hesabınıza güvenli bir ağ ile bağlanmalısınız. Kablosuz bağlantılarda WPA veya WEP şifreleme kullanılmalıdır.

Bilgisayarınız güvenliğini sağlayın

Güvenli olmayan bir bilgisayardan erişim sağlamak, sitenizin güvenliği için en büyük güvenlik açığıdır. Bilgisayarınızda gizli olarak bulunan mallware, keylogger ve virüsler web sitenize bulaşabilirler. Güvenilir ve güçlü bir antivirüs programı ile düzenli taramalar yapmayı ihmal etmeyin.

Alabileceğiniz diğer bazı önlemler

– Düzenli olarak yedekleme(back up) yapmayı unutmayın.

– E-ticaret sitelerinde 3D Secure kullanın.  Kredi kartı bilgilerinin veritabanına kaydedilmemesini sağlayın.

– Captcha yöntemi ile spamları engelleyin.

– Http ‘den Https’ ye geçin.

– Güvenlik açıkları bulunan eklentiler kullanmayın.

– Güvenilir Hosting firmaları ile çalışın.

– Uzaktan bağlantıya FTP girişini kaldırın.

– Admin girişi yolunu değiştirin.

Hangi tür siteler için hangi sosyal medya kanalları kullanılmalıdır?

Web sitenizin tanıtımı ve online itibarı için günümüz şartlarında sosyal medyadan yararlanmanız ve bunu doğru şekilde yapmanız büyük önem taşıyor. İşiniz, şirketiniz, web siteniz için hangi sosyal medya kanallarını nasıl kullanacağınız, iş geleceğinize önemli ölçüde yön verecektir.

Web sitenize uygun sosyal medya kanalını seçmek, zaman ve emek kaybını önlemek ve olumlu geri dönüşler almak açısından ilk ve en önemli adımdır. Yazımızda belli başlı sosyal medya platformlarını, hitap ettiği kitleleri ve na amaçla ne şekilde kullanılabileceklerini inceledik.

 

Twitter

Twitter, sosyal medya içinde “var” olabileceğiniz en uygun platformdur. Bireysel girişimlerden uluslararası hizmet veren markalara kadar hemen herkesin kullanımına uygundur. Kişisel ve kısa ve öz paylaşım alanı sağlaması tanıtım açısından kolaylık sağlar. Bugün bir çok markanın müşteri temsilciliği olarak kullandığı bir Twitter hesabı mevcuttur ve müşterilerle birebir iletişim kurularak marka güvenine katkı sağlanır. Düzenli olarak her gün bir kaç adet, sohbet tadında ve müşteriyi etkileşime geçirici içerikler paylaşmak doğru iletişime yardımcı olacaktır.

Instagram

Görsel içerik konusunda lider olan bu platform, gıda, yaşam tarzı, moda ve benzeri alanlarda hizmet veren siteler için uygun bir alandır. Maksimum 15 sn uzunluğunda videolar ve etkileyici görsel içerikler kullanarak hedef kitlenizin ilgisini çekebilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz kitlenin en paylaşıma açık ve takipte olduğu saatleri ölçerek günlük ortalama bir paylaşım yapmak yeterli olacaktır.

Facebook

Facebook, dünya üzerinde yaklaşık 800.000.000 adet kullanıcısıyla herkesin ve her iş alanının kullanımına uygun, çok amaçlı bir platformdur. Haber Kaynağı seçme özelliğini de göz önünde bulundurarak yoğun kullanım saatlerinde, günde bir kaç defa online içerik, reklam, etkinlik vb. paylaşabilirsiniz.

LinkedIn

Personel alımı yapan kişiler ve kurumlar, iş başvurusu yapmak isteyenler, işletmeler, B2B servis sağlayıcıları tarafından kullanılan bu platform iş odaklı ve profesyonel bir sisteme sahiptir. Haftada ortalama 2-4 kere sektöre ait içerik, analiz ve araştırma paylaşımları yaparak sektörünüzle ilgili profesyonel kitleye ulaşabilir, kendiniz de alanınızla ilgili daha fazla içeriğe ulaşma imkanı elde edebilirsiniz.

Youtube

Youtube, reklam ve içeriğini videolar üzerinden üreten, çalışma alanlarını videolarla tanıtmak isteyen her tür girişim tarafından kullanılabilir. Yemek tarifleri, gezi, makyaj, yaşam tarzı, nasıl yapılır videoları, bilim vb her tür alan için zengin kullanıcı sunar. Google’dan sonra en büyük ikinci arama motoru olan platform, video başlıkları ve anahtar kelimeler dikkatle seçilerek günlük bir-iki paylaşım için kullanılabilir. Videoların, hedef kitlenin ilgisini yakın tutabilmek adına 1,5 dakikadan fazla olmaması önemlidir.

Pinterest

Pinterest daha çok kadın kullanıcılar tarafından tercih edilen, Instagram’dan farklı olarak daha çok fikir edinme ve beğenilen hesapları takip amaçlı kullanılan bir platformdur. Bu yönüyle,kadınlara hitap eden girişimler başta olmak üzere, moda, tasarım, dekorasyon, el yapımı ürünler, grafik tasarım, fotoğrafçılık gibi alanların kullanımı için uygundur. Kadınlara ve diğer hedef kitleye hitap eden çokça yaratıcı ve etkili görsel içerik paylaşımı yapabilirsiniz. Pinleme ve kategorize etme özellikleri işinizi kolaylaştıracaktır.

Baş döndürücü internet dünyasında ilginizi çekebilecek rakamlar

2017 yılı itibariyle dünyada 966 milyon internet sitesi var. Üstelik bu devasa rakam 2014 yılında daha da büyüktü.

Gelin 2017 yılında internet kullanımın dünyada geldiği noktaya ve çarpıcı istatistiklere beraber bakalım.

Dünyanın yarısı internet kullanıcısı

-Global Web Index verilerine göre dünya genelinde 3,419 milyar insan internet kullanıyor. 2,307 milyar insan aktif olarak sosyal medya kullanıyor. 3,790 milyar mobil cihaz kullanıcısının 1,968 milyarı sosyal medyayı mobil cihaz yoluyla kullanıyor.

-2015 yılından beri aktif internet kullanıcısı sayısı tam olarak % 10, yani 332 milyon kişi, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı ise yine % 10, yani 219 milyon kişi arttı. Yine 2015 yılına göre, aktif mobil internet kullanıcısı sayısı 141 milyon, mobil sosyal uygulamaları kullananların sayısı ise 283 milyon daha fazla.

Kullanıcıların yarısı Asya’dan

% 49.6’lık dilimle Asyalı kullanıcılar, internet kullanıcılarının yarısını oluşturuyor. Bu oldukça etkileyici bir rakam. Geri kalan dağılım ise şöyle:

Avrupa % 17.0

Latin Amerika % 10.7

Afrika % 9.4

Kuzey Amerika % 8.9

Orta Doğu % 3.7

Avusturalya % 0.8

Mobil Web trafiği

İnternet kullanımında mobil trafiğin en yoğun olduğu ülke %82 ile Nijerya.

Bu konuda dünya ortalaması %39 iken, ABD’de mobil kullanımın toplam kullanımın sadece %22’sine tekabul ediyor.

Türkiye’de internet kullanımı ne durumda?

Ülkemizdeki 79,4 milyonluk nüfustan 46.3 milyon kişi internete bağlanıyor.

Bu rakamın 42 milyonu aktif sosyal medya kullanıcılarından oluşuyor.

Aktif sosyal medya kullanıcılarının 36 milyonu ise sosyal medya kullanımında mobil cihaz tercih ediyor.

Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya hesapları sırasıyla şu şekilde:

%32 Facebook

%24 Whatsapp

%20 Facebook Messenger

%17 Twitter

%16 Instagram

Ülkemizdeki internet kullanıcılarının % 77’si her gün online oluyor.

Kullanıcıların %16’sı ise haftada en az bir kere internete giriyor.

Bu rakamların %51’i dizüstü bilgisayarlar(laptoplar) ve masaüstü bilgisayarlar, %46’sı mobil cihazlar ve %4’ü tabletlerden oluşuyor.

ABD’li kullanıcılar internette ne yapıyor?

ABD’de en popüler online kullanımlar listesinde email kullanımı %90 ile ilk sırada.

Mesajlaşma ve anlık mesajlaşma %86,15 ile ile ikinci sırada.

Listenin devamında sosyal ağlar, alışveriş ve tatil rezervasyonları yer alıyor

En çok ziyaret edilen web siteleri

Google daima olduğu gibi en çok ziyaret edilen web siteleri listesinin 1. sırasında, % 16,8

Google’i %5,89 ile Facebook, %2,94 ile Youtube ve %1,23 ile Amazon.com izliyor.

İlgi çekici e-ticaret verileri

-İnternet kullanıcılarının %55’i, alışveriş öncesi kullanıcı incelemelerini okuyarak satın alma kararı veriyor.

-Online müşterinin %54’ü, mağaza müşterisinin %39’u satın alma öncesi ürünün internet incelemelerini okuyor.

-E-ticaret alışverişinde dünya çapında birinciliği, yılda kişi başına 1,804 $ ile USA alırken, ikinci olan İngiltere’de bu rakam kişi başı 1,629 $, üçüncü olan İsveç’te ise 1,446 $.

-2016 yılında 1,888 trilyon, 1017 yılında 2,197 trilyon olan e ticaret satışları toplam rakamının, 2018 yılında 2,489 trilyon olması bekleniyor.

ASP mi ? PHP mi ? Tüm detaylar

Web programlama dilleri arasında kod yapısı ile birbirinden ayrılan farklılıklar vardır. Masaüstü uygulamalarında c# , java ; mobil uygulamalarda java – objective c dili olduğu gibi, web uygulamalarında iki ana dil php ve asp.net‘tir.

İkisi arasındaki tercih, kullanıcı özelinde farklılıklar gösterse de artık ikisi de ücretsiz olan iki ayrı programlama dilinin birbirinden daha avantajlı olduğu noktalar vardır.

Dreamveawer, eclipse gibi kod yazımını kolaylaştıran ücretli/ücretsiz eklentileri saymazsak, php metin belgesi ya da notepad kullanarak kolaylıkla yazılabilir. Asp.net ise, Microsoft‘un asp teknolojisinin devamı olan gelişmiş bir teknolojidir. Asp.net ile yazılan uygulamalarda Microsoft Visual Studio kullanılır. Peki php gibi özgür bir yazılım varken neden asp tercih ediliyor? Bunu kavramak için iki programlama dili arasındaki farkları beraber inceleyelim.

Php özgür, asp.net pratik

-Asp.net kullanırken eklediğimiz her sayfa için iki koda sahip oluruz: aspx ve aspx.cs

-aspx: objeleri yerleştirdiğimiz, kodlarımızın görüntüleneceği html ve xhtml tabanlı sayfa

-aspx.cs: c# kodlarını yazdığımız, arka planda çalışan sayfa

-Bu iki sayfa arasında bağlantı kurabiliyoruz.

-Php’de ise nerede olursak olalım, her sayfayı bağımsız olarak ele alabilir, tek sayfa üzerinde bütün işlemleri yapabiliriz. Asp.net’te kodlama daha kolay olmasına karşın bu özellik nedeniyle php’nin daha ağır bastığı söylenebilir.

-Asp.net, master page özelliği ile, oluşturulan sayfaları referans alan her sayfaya gömme seçeneği sunuyor. Bu şekilde, ufak farklılıkları olan sayfaları tekrar tekrar kodlamak yerine aynen alarak sadece istenilen bölümler editlenebiliyor. Php’de bunu yapabilmek için ya eklenti indirmek gerekir ya da yazılımcı tarafından oluşturulan kod yapıları ile  sağlanabilir. Bu konuda Asp.net’in ağır bastığı söylenebilir.

-Asp.net sadece Windows hostinglerde, Php ise Linux hostinglerde çalışır. Bu açıdan avatanaj/dezavantaj söz konusu değildir.

-Php, zend, codeigniter gibi bir çok framework ile çalışır, çünkü direkt olarak kendi frameworku bulunmaz. Asp.net .NET frameworku kullanır. Referanslar açısından asp.net bu konuda daha kullanışlıdır.

Php’de WordPress avantajı

-Php, hazır uygulamalar konusunda asp.net’ten bariz bir şekilde daha avantajlı ve öndedir. Php için, son derece güçlü kod altyapısına sahip WordPress ve Joomla gibi uygulamalar varken, asp.net düşük performanslı ve sınırlı uygulamalarla çalışmaktadır.

-Asp.net sistemlerinde object-oriented yapısı ve framework bağlantıları php’ye göre çok daha kolaydır.

-Asp.net html ile dinamik kodları birbirinden ayıran düzenli bir yapıya geçtiğinden, kod karmaşıklığı açısından php’den açık farkla daha kolaydır. c# biliyorsanız çok daha kolay çalışma şansınız olur.

Hata denetimleri ve zamandan kazanım

-Hata denetimleri baz alındığında asp.net php’den daha seçici ve kullanışlıdır.

-Asp.net’te çok hızlı bir şekilde yazılım geliştirebilirsiniz. Hatta sürükle bırak yöntemi ile  hazır kontrolleri sitenize uygulayabilir, özelliklerini değiştirebilir, tek satır kod yazmadan hazır uzman teknolojilerden yararlanabilirsiniz. Php’de ise örneğin notepad üzerinde kod yazarken her şeyi tek tek manuel olarak yazmanız gerekir. Bir hata olduğunda kendiniz bularak düzeltmek de epey vakit alacağından asp.net bu konuda da açık ara önde görünüyor.